fbpx

כיצד ליצור סרטון שיווקי: מדריך שלב אחר שלב עם טכניקות הפקה שונות

יצירת סרטון שיווקי היא דרך יעילה עבור חברות להציג את המוצרים או השירותים שלהן ללקוחות פוטנציאליים. תהליך יצירת סרטון שיווקי יכול לכלול טכניקות שונות, כגון צילום חי, אנימציה דו מימדית, אנימציה תלת מימדית או שילוב של שיטות אלו. במאמר זה נעבור על קצה המזלג על התהליך שלב אחר שלב של יצירת סרטון שיווקי מאפס תוך שימוש בטכניקות שונות אלו.

 

שלב 1: בריף 

 לפני שמתחילים כל סרטון שיווקי, חשוב לכתוב בריף מסודר, להגדיר את היעדים וקהל היעד ובעצם לכתוב כל מה שאפשר כדי להקל על חברת ההפקה להבין את הדרישות. זה יעזור להנחות את המסר, הטון והסגנון של הסרטון. המטרות יכולות לנוע בין הגברת המודעות למותג, הגברת תנועה לאתר או יצירת לידים. גם קהל היעד צריך להיות מוגדר בבירור, כולל נתונים דמוגרפיים, תחומי עניין ונקודות כאב. לקאובוי הפקות שאלון בריף עם שאלות מנחות שאנו שולחים לפני כל תחילת הפקה.

 

שלב 2: בחר את שיטת ההפקה

 לאחר כתיבת הבריף, השלב הבא הוא בחירת שיטת ההפקה. השיטות הנפוצות ביותר הן צילום חי, אנימציה דו-ממדית, אנימציה תלת-ממדית או שילוב של טכניקות אלו.

 צילום חי בוידאו כולל צילום של אנשים, מוצרים או מיקומים אמיתיים. שיטה זו משמשת לעתים קרובות להדגמות שירות או מוצרים שחשוב להמחיש כיצד הם פועלים או נראים במציאות, או שהקריאייטיב מחייב זאת כמו ביסוס על פרזנטורים  מוכרים וכדומה. כדי ליצור סרטון צילום חי, יהיה צורך לשכור צוות הפקה הכולל במאי, מפעיל מצלמה, טכנאי תאורה, שחקנים והרשימה יכולה להתארך עד מאד בהתאם לתקציב ההפקה.

 אנימציה דו-ממדית כוללת יצירת הנפשה מאיורים וגרפיקה, יש כמה סוגים של אנימציה דו-מימדית כאשר הפופולרית היום נקראת “מושן גרפיקס” (MOTION GRAPHICS) בה המחשב לוקח חלק בהנפשה ויש אנימציה קלאסית בה אנימטור מאייר ומנפיש פריים אחרי פריים באופן ידני לגמרי. הנפשה דו מימדית משמשת לעתים קרובות עבור סרטוני הסבר, סרטוני אקספליינר, סרטוני הדרכה וגם יכולה לשמש לסרטוני פרסומת ברמה גבוהה. כדי ליצור סרטון אנימציה דו מימדי, יש צורך בצוות מאיירים, אנימטורים ועוד...

 אנימציה תלת מימדית כוללת יצירת מודל דיגיטלי תלת מימדי והנפשה שלו באמצעות תנועה, חומר ותאורה. שיטה זו משמשת לעתים קרובות עבור הדגמות מוצרים, הדמיות ארכיטקטוניות או חוויות מציאות מדומה. כדי ליצור סרטון אנימציה תלת מימד, יהיה צורך בצוות של אמני תלת מימד שיכולה לכלול רשימה ארוכה של תפקידים.

 שילוב של טכניקות אלו יכול ליצור סרטון ייחודי המשלב את היתרונות של צילום חי וגם של אנימציה. לדוגמה, סרטון צילום חי יכול להכיל אלמנטים מונפשים דו-ממדיים או תלת-ממדיים, כגון שכבות טקסט או אנימציות של מוצרים.

 

שלב 3: טרום הפקה (PRE-PRODUCTION)

 בשלב זה מתחיל התכנון וההכנה להפקה בפועל. תהליך הפרה-הפקה ישתנה בהתאם לשיטת ההפקה שנבחרה, בין אם זו אנימציה דו-ממדית, אנימציה תלת-ממדית או צילום לייב אקשן. בואו נסתכל מקרוב על כל אחת מהשיטות הללו ועל תהליכי קדם הייצור שלהן.

בשלב הטרום הפקה בין אם בהפקת וידאו או אנימציה שלב התסריט חופף לכולם:
כתיבת תסריט – כאן מפתחים את הקריאייטיב, הסיפור והתסריט לאנימציה. התסריט הוא עמוד השדרה של האנימציה ומתאר את העלילה, הדמויות והדיאלוג  בטקסט פשוט.

 סטוריבורד/אנימטיק – לאחר השלמת התסריט, השלב הבא הוא יצירת סטוריבורד. הסטוריבורד יכלול סקיצות של כל סצנה ויציג את זוויות המצלמה, תנועות הדמות והתזמונים בהתאם להוראות הבמאי. שלב זה נותן המחשה מאד טובה לאיך יראה הסרטון בסוף רק בסקיצות. אנימטיק זה סטוריבורד מונפש, עם תזמונים מדוייקים וסאונד.

 באנימציה
קונספט ארט – לאחר סיום הסטוריבורד (או במקביל), עוברים לעצב את הלוק-אנד-פיל הכללי של הסרטון. זה השלב שהשפה הויזואלית של המותג נלקחת בחשבון ובדרך כלל העיצוב ממשיך את הקו העיצובי של המותג.

 בוידאו
ליהוק – לאחר סיום התכנון, השלב הבא הוא ליהוק שחקנים. הליהוק כרוך במציאת השחקנים המתאימים לכל תפקיד בסרטון.

 איתור לוקיישנים – לאחר ליהוק השחקנים, השלב הבא הוא לחפש מיקומים לצילומים. יש לבחור את המיקום בהתאם לצרכי התסריט והתקציב.

 רשימת צילומים (SHOOTING) – לאחר בחירת המיקום, השלב הבא הוא יצירת רשימת צילומים. רשימת הצילומים מתארת כל צילום שיצולם ואת סדר הצילומים.

 

שלב 4: הפקה

לאחר השלמת תהליך הפרה-פרודקשן, בפועל תהליך ההפקה עצמה יכולה להתחיל. תהליך ההפקה כולל בדרך כלל את השלבים הבאים:

 אנימציה
עיצוב/איורים – שלב העיצוב והאיור באנימציה הוא שלב קריטי ביצירת תוצר סופי מרתק חזותית ושובה לב. שלב זה כולל יצירת המראה והסגנון של הדמויות, הסביבות והאביזרים שישמשו בהנפשה.

באנימציה דו-ממדית, שלב העיצוב והאיור כולל בדרך כלל יצירת דפי מודל של דמויות, שהם איורים מפורטים המציגים זוויות והבעות שונות של הדמות. גיליונות הדגם משמשים כאסמכתא לאנימטורים כדי להבטיח עקביות לאורך האנימציה. שלב העיצוב והאיור כולל גם יצירת רקעים, אביזרים ואלמנטים נוספים שישמשו באנימציה. זה נעשה בדרך כלל באמצעות טכניקות אמנות מסורתיות או תוכנות דיגיטליות כגון Adobe Illustrator או Photoshop.

מידול – לאחר ביסוס העיצוב, הממדל יתחיל ליצור רשת תלת מימדית, שהיא ייצוג דיגיטלי של האובייקט או הדמות. זה נעשה באמצעות תוכנות מיוחדות כגון Maya, C4D, 3ds Max או Blender.

תהליך יצירת רשת תלת מימד כרוך במניפולציה של קודקודים, קצוות ופנים כדי ליצור מודל תלת מימדי מפורט של האובייקט או הדמות. הממדל ישתמש בטכניקות שונות בדומה לפיסול כדי ליצור את הצורה הרצוייה.

לאחר שלב המידול, המודל יעבור לאמן שמייצר מפות UV, שהן ייצוגים דו מימדיים של פני השטח של המודל התלת מימדי. מפות UV אלו משמשות ליישם טקסטורות וחומרים על מודל התלת מימד.

 לאחר שלב ה-UV, המודלים מועברים לשלב הטקסטורה וההצללה, שם מיושמים חומרים ומרקמים על הדגמים ליצירת המראה הסופי הרצוי.

ריג – שלב הריג בהנפשה דו-ממדית ותלת-ממדית כרוך ביצירת מבנה שלד עבור הדמויות שיאפשר לאנימטורים לתפעל אותן באופן שנראה טבעי ומציאותי.

באנימציה דו-ממדית, ריג הוא בדרך כלל תהליך פשוט יותר מאשר בהנפשה תלת-ממדית. התהליך כולל חלוקת הדמות לחלקים שונים, כגון ידיים, רגליים ופלג גוף עליון, ולאחר מכן יצירת נקודות ציר במפרקים כדי לאפשר תנועה. זה נעשה בדרך כלל באמצעות תוכנות מבוססות וקטורים כגון Adobe Animate או Toon Boom Harmony.

באנימציה תלת מימדית, ריג הוא תהליך מורכב יותר הכולל יצירת שלד דיגיטלי המקושר למודל הדמות. שלד זה מורכב ממפרקים ועצמות המקושרים יחד ליצירת היררכיה של תנועה. תהליך הריגינג כולל גם יצירת פקדים לתנועות הדמות, כגון סליידרים או כפתורים, שבהם אנימטורים יכולים להשתמש כדי לתפעל את תנועות הדמות בצורה טבעית ואינטואיטיבית.

לייאאוט – באנימציה תלת מימדית, שלב הלייאאוט כולל יצירת סט וירטואלי שהדמויות יתקשרו איתו. זה כולל יצירת סביבה וירטואלית הכוללת את כל האובייקטים, האביזרים והדמויות שייכללו בסצנה. אמן הלייאאוט ימקם את המצלמות והאורות בתוך הסט הווירטואלי כדי לקבוע את הקומפוזיציה וזוויות המצלמה עבור הסצנה. לאחר שזוויות המצלמה והקומפוזיציה נקבעות, הדמויות ממוקמות בתוך הסצנה.

אנימציה –שלב האנימציה בהפקות אנימציה דו מימד ותלת מימד כולל הבאת הדמויות והאובייקטים לחיים על ידי יצירת תנועה ופעולה.

באנימציה דו-ממדית “קלאסית”, אנימטורים יוצרים בדרך כלל סדרה של איורים מצוירים ביד, הידועים כפריימים מפתח (KEYFRAMES), המתארים את התנועות העיקריות של הדמויות או האובייקטים. קיפריימים אלו משמשות לאחר מכן כמדריך לפריימים שבין הקיפריימים (IN-BETWEENS), שהם השרטוטים הנוספים הדרושים ליצירת התנועה החלקה בין הקיפריימים. באנימציית MOTION GRAPHICS לעומת זאת, המחשב עוזר להשלים את התנועה אוטומטית ואין צורך לשקוד על כל פריים ופריים ועל כן זולה יותר.

באנימציה תלת-ממדית, אנימטורים משתמשים במערכת הריג כדי לתפעל את המודל הדיגיטלי וליצור תנועה. תהליך האנימציה כולל יצירת פריימים מפתח, בדומה לאנימציה דו-ממדית, אך עם יכולת נוספת לתפעל את המודל במרחב תלת-ממדי. זה מאפשר שליטה רבה יותר על תנועת הדמות או האובייקט.

במהלך שלב האנימציה, האנימטורים יעבדו בשיתוף פעולה הדוק עם הבמאי ושאר חברי צוות ההפקה כדי להבטיח שהתנועה והפעולה של הדמויות תואמות את הסיפור והסגנון של האנימציה. שלב האנימציה הוא שלב קריטי בתהליך הייצור, שכן הוא מחייה את הדמויות והאובייקטים ונותן את הטון ואת מצב הרוח לתוצר הסופי.

 תאורה – לאחר השלמת האנימציה, השלב הבא הוא הוספת תאורה לסצנה. התאורה עוזרת לקבוע את מצב הרוח והטון של הסצנה ולתת לה את האווירה והיופי הרצויים באור וצל.

 עיבוד – לאחר סיום התאורה, השלב הבא הוא רינדור הסצנה. רינדור הוא תהליך המרת הנתונים הדיגיטליים לקובץ וידאו או רצף תמונות.

דיבוב/קריינות – במהלך שלב הקריינות, הקריינים מקליטים את הטקסט שלהם עבור הדמויות או הקריינות. ההקלטה נעשית בדרך כלל באולפן הקלטות מקצועי, והשחקנים מנוהלים על ידי הבמאי הקולי. ביצוע הקול הוא קריטי להצלחת האנימציה שכן הוא מחייה את הדמויות והקריינות.

בשלב הדיבוב, ההקלטות מסונכרנות עם האנימציה. זה כולל התאמת התזמון ותנועות השפתיים של הדמויות להקלטות האודיו או שהאנימציה נעשית לפי הדיבוב שהוקלט.

 וידאו
 הקמה – השלב הראשון בצילומי לייב אקשן הוא הקמת המצלמות, התאורה וציוד הסאונד. תהליך זה מבוסס על רשימת הצילומים והסטוריבורד.

 צילום – לאחר השלמת הסט, ניתן להתחיל בצילומים. כל שוט מצולם על סמך רשימת הצילומים והסטוריבורד.

 

שלב 5: פוסט הפקה

 קומפוזיציה/עריכה –לאחר רינדור כל הסצנות או סיום הצילומים, השלב הבא הוא לחבר אותן יחד. קומפוזיציה או עריכה כוללים בחירת הצילומים הטובים ביותר וסידורם בסדר הנכון, שילוב של הסצנות והוספת אפקטים מיוחדים.

תיקוני צבע – לאחר עריכת הצילומים/רינדורים, השלב הבא הוא לתקן את הצבעים בסרטון. תיקוני הצבע כוללים התאמת הצבעים והניגודיות של הצילומים/רינדורים כדי ליצור מראה עקבי.

 עיצוב סאונד – לאחר שהסרטון מדורג בצבע, השלב הבא הוא הוספת עיצוב סאונד. עיצוב סאונד כולל הוספת מוזיקה, אפקטים קוליים ודיאלוג לסרטון.

 

סיכום

 יצירת סרטון שיווקי מאפס כרוכה במגוון שלבים ותהליכים, מקדם ייצור ועד להפקה. תהליך העבודה והפייפליין הספציפיים יהיו תלויים בשיטת הייצור שנבחרה, בין אם זו אנימציה דו-ממדית, אנימציה תלת-ממדית, צילום לייב אקשן או שילוב של שיטות אלו. עם זאת, ללא קשר לשיטת הייצור שנבחרה, סרטון שיווקי מוצלח ידרוש תכנון קפדני.

 

 

להפקת סרטון שיווקי מקצועי מוזמנים לדבר איתנו, בקאובוי הפקות!